Prijavite se na naše e-novice in prejmite popust 4 € pri prvem nakupu
Domov Blog Nasveti in navodila Kako izbrati banko napajanja v 2 minutah?
Kako izbrati banko napajanja v 2 minutah?

Kako izbrati banko napajanja v 2 minutah?

Nasveti in navodila

Sedite na postaji, v čakalnici pri zdravniku ali ste morda ravno na izletu v gorah in vaš telefon sporoči le še nekaj odstotkov baterije - trenutek, ko ne paničari skoraj nihče. Če mobilni telefon ravno uporabljate kot zemljevid ali služi kot edini način za stik z nekom, je kakovostna prenosna baterija neprecenljiva. Kako deluje prenosna baterija? In na kaj staviti pri izbiri, da bo služila, kot potrebujete? Vodili vas bomo skozi izbiro! Po branju našega članka zagotovo ne boste izbrali napačno.

Kako izbrati prenosno baterijo v 2 minutah

Kaj je prenosna baterija?

Prenosna baterija je prenosni vir električne energije, s katerim lahko enostavno napolnite baterijo svojega mobilnega telefona, tablice, fotoaparata, navigacije, bluetooth zvočnika, GoPro kamere, pametnih ur. To je odlično v situacijah, ko nimate dostopa do električne vtičnice. Prenosno baterijo lahko uporabljate na potovanjih in v naravi, v čakalnici pri zdravniku ali na koncertu. Polepšala vam bo tudi prosti čas doma, ko lahko napravo polnite iz udobja svojega kavča, ne glede na oddaljenost vtičnice.

Prenosna baterija 20000mAh

Kateri parametri prenosne baterije so pomembni?

Če že imate idejo o nakupu prenosne baterije, verjetno že slutite, zakaj jo potrebujete.

Po posameznih kriterijih lahko prenosne baterije, ki so na voljo na češkem trgu, jasno ločimo. Predvsem po kapaciteti akumulatorja, hitrosti polnjenja, vrstah konektorjev, pa tudi po materialu, dimenzijah in dodatnih funkcijah. Najprej si zato odgovorite na naslednja vprašanja - in mi vam bomo povedali, katere parametre je treba spremljati pri nakupu prenosne baterije.

  • Bom prenosno baterijo uporabljal vsak dan ali samo občasno? Doma, v službi, naravi ali na potovanjih?
  • V katerih situacijah boste prenosno baterijo najpogosteje uporabljali?
  • Kaj boste z njo najpogosteje polnili? Osredotočite se na njeno kapaciteto.
  • Kakšno hitrost polnjenja od prenosne baterije pričakujete? Ugotovite, kakšno moč potrebujete.
  • Katere konektorje boste potrebovali? Ali potrebujete od nje kakšne posebne funkcionalne lastnosti ali opremo?
Parametri prenosne baterije

Kako boste prenosno baterijo najpogosteje uporabljali?

To hitro razdeljevanje vam bo brez nadaljnjega branja svetovalo pri najpogostejših scenarijih pri izbiri prenosne baterije:

Prenosna baterija za v žep

Potrebujete jo nositi s seboj vsak dan in občasno napolniti nekaj odstotkov baterije telefona, preden pridete domov? Potem bi vam moral zadostovati manjši model prenosne baterije z nižjo kapaciteto. Nekateri modeli so celo velikosti kreditne kartice, tako da vam ne bodo težili hlače ali motili v torbici, v najslabših trenutkih pa vas bodo rešili. Zadostovala vam bo tudi indikacija stanja napolnjenosti v obliki LED diod.

Prenosna baterija za izlete

Greste nekam izven civilizacije ali samo na mesta, kjer se na splošno ne morete zanesti na obstoj električnih vtičnic? Vzamite s seboj prenosno baterijo z minimalno kapaciteto 10 000 mAh, a mirnejši boste zagotovo z kapaciteto 20 000 mAh. V takem negotovem okolju vam bo prav prišla tudi informacija, koliko natančno še preostane energije v bateriji - zato izberite model prenosne baterije z LED zaslonom. O kapaciteti baterije bomo povedali veliko več v naslednjih odstavkih.

Prenosna baterija za službena potovanja

Potujete z računalnikom z vlakom ali letalom in potrebujete rezervni vir energije? V torbo dodajte prenosno baterijo z minimalno kapaciteto 20 000 mAh. Ta bo zanesljivo napolnila tudi vaš prenosni računalnik ali MacBook. Zanimalo vas bo tudi, ali prenosna baterija zmore polniti prenosni računalnik med delom - to vam bo razkrila njena navedena moč, ki bi morala biti nad 65 W.

Katero prenosno baterijo si lahko vzamete na letalo?

Pozor pri potovanju z letalom - Prenosno baterijo si lahko vzamete s seboj na palubo letala, vendar v oddani prtljagi ne sme biti. Poleg tega veljajo omejitve za njeno kapaciteto, in sicer 27 000 mAh (ali drugače tudi 100 Wh).

Prenosna baterija, kateri parametri prenosne baterije so pomembni?

Kapaciteta prenosne baterije

Na splošno velja, da večja kot je kapaciteta prenosne baterije, večje so njene dimenzije in teža, na kar pri izbiri zagotovo pomislite. Najpogosteje se meri v miliamper urah (mAh), lahko pa se srečate tudi z vatno uro (Wh).

Kakšna je dejanska kapaciteta prenosne baterije?

Imate mobilni telefon s kapaciteto baterije 4800 mAh? Morda se zdi, da s kapaciteto prenosne baterije 5000 mAh napolnite svoj telefon z lahkoto, vendar pozor - ta kapaciteta velja le v strogo nadzorovanih laboratorijskih pogojih.

V resnici med polnjenjem vaše naprave nastajajo izgube (prenosna baterija se segreva) in celotna baterija vašega telefona se ne napolni. Oglejte si tabelo, kjer si bomo ogledali, kakšna je navedena kapaciteta prenosne baterije, njena dejanska kapaciteta z izgubami in kolikokrat lahko prenosna baterija napolni napravo s kapaciteto 2000 mAh.

Navedena kapaciteta prenosne baterije Pretvorba – dejanska kapaciteta Dejanska kapaciteta Kapaciteta baterije vaše naprave Kolikokrat vašo napravo napolnite
5 000 mAh * 0,6 3 000 mAh 2000 mAh 1,5×
10 000 mAh * 0,6 6 000 mAh 2000 mAh
20 000 mAh * 0,6 12 000 mAh 2000 mAh

Polnjenje in zmogljivost prenosne baterije

Pri nakupu prenosne baterije bi morali vedeti tudi to, kakšno moč za polnjenje potrebujete. Oglejte si specifikacije naprav, ki jih želite polniti. Nekateri telefoni, opremljeni z hitrim polnjenjem z močjo 66 W, bodo bolje priključeni na zmogljivejšo prenosno baterijo. Tudi za polnjenje prenosnega računalnika boste uporabili moč višjo od 65 W.

Na splošno velja, da višja kot je moč prenosne baterije, hitreje je sposobna napolniti vašo napravo.

O tem, kako hitro se vaša naprava napolni, odloča njena elektronika. Ta pošlje impulz prenosni bateriji, katero hitrost potrebuje, in če prenosna baterija to zmore, ji da toliko energije, kot naprava potrebuje. Če pa vaš telefon ni opremljen z funkcijo hitrega polnjenja in zahteva nižjo moč, kot jo navaja prenosna baterija, vam ni treba skrbeti, da naprave ne bi bile združljive. Telefon natančno določi, kako močna mora biti prenosna baterija v tistem trenutku, da bo polnjenje potekalo brez težav.

Za pravilno delovanje hitrega polnjenja je potrebna tudi ustrezna kabelska povezava. Običajni kabli v takem primeru ne zadostujejo in je treba izbrati kable z višjo "prepustnostjo", na primer Smart kabli EMOS.

Polnjenje telefona preko prenosne baterije

Kateri konektorji na prenosni bateriji vam bodo koristili?

V sodobnem času so standard predvsem izhodi za USB-C, morebiti tudi USB-A. Prenosna baterija lahko ima navedenih več konektorjev, kot jih vidite na sliki, in sicer zato, ker eden od konektorjev lahko služi tako za vhod (torej za njeno polnjenje) kot tudi za izhod. Pri prenosnih baterijah iz ponudbe e-trgovine Emos najdete njihov seznam pod parametrom "tip vhodnega/izhodnega vmesnika".

Dodatne funkcije in nadstandardna oprema

Poleg običajnih prenosnih baterij, opremljenih z funkcijami, kot so LED indikacija polnjenja, zaščita pred praznjenjem in prepolnjenjem, preobremenitvijo ali kratkim stikom, boste naleteli tudi na prenosne baterije z brezžičnim polnjenjem, sončnimi celicami ali celo na prenosne baterije, ki jih lahko uporabljate tudi kot svetilko ali zaganjalnik avtomobila.

Brezžično polnjenje

Če uporabljate funkcijo brezžičnega polnjenja na svojem telefonu, potem izberite tudi prenosno baterijo s to funkcijo, kot je na primer Emos WI 1023D. Pozornost posvetite dvema vidikoma: Lastnike iPhonov bo zanimala združljivost prenosne baterije z njihovo napravo. Proizvajalec to označuje kot "MagSafe compatible". Hkrati pa preverite, kakšno moč prenosna baterija pri uporabi brezžičnega polnjenja ponuja.

Kako veste, da je prenosna baterija napolnjena?

Starejši ali nižji modeli prenosnih baterij uporabljajo indikacijo polnjenja s pomočjo nekaj malih LED diod. Ko je prenosna baterija popolnoma napolnjena, svetijo vse LED diode.

Zahtevnejši uporabniki so namenjeni prenosnim baterijam z LED zaslonom, na katerem izveste trenutni preostanek baterije prenosne baterije v % ali trenutno hitrost polnjenja.

Dodatna prednost je lahko tudi funkcija passthrough, kar pomeni, da lahko čez noč in brez preklopov enostavno polnite samo prenosno baterijo in vse povezane naprave.

Ste izbrali?

Že veste, kakšna bi morala biti vaša prenosna baterija? Potem ne odlašajte in izberite rezervni vir za polnjenje svojih naprav zunaj doma. Opozorilni indikator stanja baterije na vaši napravi vas tako ne bo več spravil v zadrego v nobenih okoliščinah.

Prenosna baterija 10000 mAh

O avtorju: Blanka Kolisková - "Sem rekreativna športnica, popotnica in ljubiteljica spoznavanja novih kultur in ljudi. Šport me ohranja v kondiciji in potovanja mi omogočajo, da odkrivam lepote novih dežel in se srečujem z inspirativnimi ljudmi. Rada se tudi sprehajam po gozdu z našo posvojeno belgijsko ovčarko Daisy."

GP M2+ Series powerbank, 20 000 mAh, 22,5 W, siva
52,90
Na zalogi
Številka za naročilo: B6320GY
GP M2+ Series powerbank, 10 000 mAh, 22,5 W, zelena
39,90
Na zalogi
Številka za naročilo: B6310G
1x
EMOS BETAQ 20 powerbank, 20 000 mAh, 22,5 W, črni
31,90
Na zalogi
Številka za naročilo: B0532B
EMOS powerbank WI 1023D, 10 000 mAh, 22,5 W+Wireless, črni
22,90
Na zalogi
Številka za naročilo: B0543B