Prijavite se na naše e-novice in prejmite popust 4 € pri prvem nakupu
Domov Blog Aplikacije Kako izbrati pravo osvetlitev za vsako sobo - kalkulator
Kako izbrati pravo osvetlitev za vsako sobo - kalkulator

Kako izbrati pravo osvetlitev za vsako sobo - kalkulator

Aplikacije

Temperatura svetlobe

Barva svetlobe, ali tako imenovana kromatična temperatura, temperatura svetlobe ali ton svetlobe, je v bistvu eno in isto. Gre za to, kako svetlobo zaznavamo. Ali se zdi kot svetloba iz kamina ali kot sončna svetloba. Ima velik vpliv na naše razpoloženje in vedenje. 

Naša notranja ura, znana kot cirkadialni ritem, je naravno naravnana, da nas zvečer pripravi na spanje in zjutraj napolni z energijo. To je povezano z barvo svetlobe. Strokovnjaki so to pojasnili nekoliko zmedeno. Barva svetlobe, oziroma kromatična temperatura, se meri v kelvinih. Presenetljivo je, da višje kot so kelvini, hladnejša je svetloba. To pa ni povezano s pravo temperaturo. Gre za to, da ko je vir svetlobe zelo vroč, se nam svetloba zdi manj topla. Dajmo primer. 

Kromatična temperatura, barva svetlobe, temperatura svetlobe

Izrazito rdeče-oranžna svetloba, ki jo zaznavamo kot toplo, prihaja iz žarečih ogljikov brez plamenov, s kromatično temperaturo približno 1200 K, kar vzbuja prijeten občutek topline. Podobni viri so na primer toplotne svetilke, ki nas grejejo na božičnih trgih. Imajo približno 800 K. V nasprotju s tem je opoldansko sonce, ki oddaja svetlobo s temperaturo približno 6000 K. Ta svetloba je bolj bela in ne vzbuja enakega občutka topline.

Večina umetnih svetlobnih virov, kot so žarnice, žarnice in svetilke, ima kromatične temperature, ki se gibljejo med oranžnimi (1200 K – 2700 K), rumenimi (2700 K – 5000 K) in belimi (5000 K – 6500 K) odtenki. Ne bom zapletal in pojasnjeval, zakaj na primer pri bliskavicah ali varjenju temperatura prehaja v modre odtenke. Z varilnim aparatom si doma ne bomo svetili.

Temperatura svetlobe žarečih ogljikov

Zakaj je pomembna barva svetlobe? Zato ker nam svetloba sveče (1800 K) pomaga bolje počivati kot delati. Naravna dnevna svetloba (4500 K) spodbuja sproščeno, a hkrati aktivno razpoloženje. Močna bela svetloba v pisarni (6000 K) izboljša osredotočenost in sodelovanje med možgani in očmi. Prava dnevna svetloba je lahko bolj učinkovita kot kava, medtem ko topli odtenki vzbujajo potrebo po počitku. Preostalo vam razloži tabela in hitro povzetek.

Sveča Sončni vzhod in zahod Običajna dnevna svetloba Močna svetloba opoldne Oblačno nebo
Sveča Sončni vzhod in zahod Običajna dnevna svetloba Močna svetloba opoldne Oblačno nebo
1 900 K 2 600–3 200 K 4 600–5 000 K 6 000 K 8 000 K
Topla bela Topla bela Nevtralna bela Nevtralna bela Hladna bela
Počitek, sprostitev Počitek, sprostitev Aktivnost čez dan Aktivnost čez dan Delo
Dnevna soba, spalnica, otroška soba Kuhinja, kopalnica, hodnik Kuhinja, kopalnica, hodnik Pisarniški prostor, delavnica Pisarniški prostor, delavnica

Topli odtenki osvetlitve

  • Vrednosti med 1800 K – 3500 K
  • Odtenek najbolj spominja na klasične volframove žarnice
  • Ima prijetno rumeno do oranžno barvo, podobno ognju, vzhodu ali zahodu sonca
  • Ustvarja občutek topline in sproščenosti
  • Prostor naredi prijetnejši
  • Koža pod to svetlobo izgleda privlačno
  • Primerna izbira za prostore, kjer želimo počivati (spalnica, dnevna soba)
  • Ni primerna za delo, branje in dejavnosti, ki zahtevajo koncentracijo

Nasvet: Osvetlitev bo odlično dopolnila notranje prostore z odtenki rdeče in oranžne barve.

Topli odtenki osvetlitve

Nevtralna osvetlitev z rumeno-belimi odtenki

  • Vrednosti med 4000 K – 5500 K
  • Odtenek, ki najbolj spominja na popoldansko svetlobo
  • Ima belo ali rahlo rumenkasto intenzivno svetlobo
  • Podpira naravno aktivnost, koncentracijo in povečuje produktivnost, ne da bi porušila občutek sproščenosti
  • Izberite za prostore, kjer preživljate aktivni del dneva
  • Primerna za kuhinje, pisarne, delavnice, skladišča in prostore brez naravne svetlobe (hodniki, kopalnice, stranišča)

Nasvet: Hladnejši odtenki svetlobe vzbujajo občutek čistoče in delujejo bolj sodobno. Odlično se podajo k notranjim prostorom s hladnejšimi pastelnimi barvami.

Nevtralna osvetlitev z rumeno-belimi odtenki

Hladna bela za aktivnost

  • Vrednosti med 5500 K – 6500 K in tudi višje
  • Odtenek, ki spominja na oblačno nebo, rahlo modrikaste barve
  • Spodbuja koncentracijo in najmanj obremenjuje oči (primerno za delo z računalnikom)
  • Svetloba je primerna za pisarne, komercialne prostore, medicinske ustanove, industrijske objekte in hale
  • Izberite tudi za zelo temne prostore – npr. kleti

Nasvet: Če želite zmanjšati hladno belo svetlobo in ustvariti bolj univerzalen prostor, uporabite dodatke v toplih rumenih odtenkih.

Zanimivost: Prebivalci severnih in srednjeevropskih držav raje izbirajo tople odtenke bele svetlobe, medtem ko v južnih državah dajejo prednost hladnejši dnevni ali beli svetlobi. V Sloveniji so med najbolje prodajanimi LED žarnice s toplimi belimi odtenki.

Hladna bela za aktivnost

Intenzivnost osvetlitve

Obožujem enostavne rešitve, zato sem za vas pripravil kalkulator, ki vam bo pomagal pri izbiri osvetlitve. Vendar pa vas pozivam k previdnosti. Kalkulator na tej strani ni tako uporaben kot izkušen svetovalec za načrtovanje osvetlitve. Če želite razumeti problematiko in se izogniti napakam, preberite, kaj sem napisal spodaj, preden začnete vnašati vrednosti v kalkulator.

Svetlobni viri se merijo v svetlobnem toku, ki se izraža v lumnov (lm). To je svetloba, ki jo oddaja vir v vse smeri. Pomembno je upoštevati, da je razmišljanje samo o številu lumnov kot polnjenje cedila z vodo. Pomembno je, koliko lumnov doseže površino, ki jo želite osvetliti. In pazite! Odbojnost površin je prav tako pomembna. Sijajne in svetle stene odsevajo svetlobo. Zato je lahko izračun svetlobne moči zapleten kot zaplet v telenoveli. Ampak uporabili bomo zdrav razum.

svetlobni tok, lumen, lux, intenzivnost osvetlitve

Koliko je 1000 lumnov?

To je ena izmed tistih močnejših LED žarnic. Pomembneje pa je, kaj želite osvetliti. Zato imamo tudi enoto osvetlitve (lux), ki meri, koliko lumnov pade na 1 kvadratni meter površine. Če vseh 1000 lumnov pade na en meter kvadratni, dobimo 1000 luxov. Vendar se to zgodi le v sobi, kjer so vse površine, razen tal, popolna ogledala. V resnični sobi so izgube, a hkrati ne želimo enakomerno osvetliti celotne sobe. Potrebujemo le tla, mizo, police, kuhinjski pult in podobno. Torej, uporabimo "koeficient zdrave pameti".

Osvetlitev lahko razdelimo v tri osnovne kategorije:

  1. Celotno osvetlitev prostora: na primer stropna svetilka za osvetlitev tal, sten in površin v sobi
  2. Osvetlitev posebne površine: na primer svetloba nad kuhinjskim pultom, svetilka brez senčila ali stenska svetilka nad umivalnikom v kopalnici
  3. Usmerjena osvetlitev posebne površine: tipično točkovne svetilke ali svetilke s snopom svetlobe, ki osvetljujejo specifične površine, kot so kuhinjski pult, miza ali stenski element (slika, polica, vitrina).

Velika razlika je, če skušamo z žarnico 1000 lm osvetliti celotno sobo ali samo delovno površino mize, kjer beremo.

Nasvet: Poleti 2024 smo v ponudbo vključili svetila TIVI, ki uporabljajo popolnoma novo tehnologijo in dosegajo učinkovitost do 205 lm/W. So torej več kot 2x bolj varčna kot vse druge LED svetlobne vire, ki so trenutno na trgu. Zato smo tudi po novih, strožjih predpisih dosegli energetski razred A.

Koliko LUX za osvetlitev določenega prostora?

Pri tem nam lahko pomagajo državni standardi, ki določajo priporočeno povprečno osvetlitev za posamezne prostore. Na primer, v otroški sobi naj bo 300 luxov, medtem ko bo nad pisalno mizo potrebna višja osvetlitev.

Delovne površine potrebujejo od 500 do 1000 luxov. Tam, kjer je treba delati z natančnostjo, pa še več. Nasprotno, v prostorih, kjer se samo sprehajamo in se ne posvečamo podrobnostim (npr. hodniki), zadostuje 100 luxov. Poleg umetne osvetlitve nam čez dan pomaga tudi sonce, ki ob jasnem nebu oddaja moč od 100 luxov do 10.000 luxov, odvisno od dnevnega časa, letnega obdobja in drugih dejavnikov. V zaprtih prostorih običajno izberemo manj svetlobe. Preveč intenzivna svetloba ustvarja ostre sence in utrudi naše oči.

Kalkulator osvetlitve - izračun potrebnih lumnov za vsak prostor in delovno površino

 

Dnevna soba - osvetlitev za zabave in sprostitev

Dnevna soba je v večini domov eden najpomembnejših in največjih prostorov. Tukaj preživimo največ časa, prostor pa služi različnim namenom – sprostimo se, včasih delamo in beremo, sprejemamo goste ali gledamo televizijo. V teh sprostitvenih prostorih je treba paziti, da nas svetila ne zaslepijo in ustvarijo prijetno vzdušje za sprostitev in počitek.

  • osrednja osvetlitev celotnega prostoraza kalkulator priporočam, da vnesete površino prostora, ki je za približno 20 % večja, če imate višje strope ali temnejše barve sten
  • neposredna osvetlitev
  • dopolnilna osvetlitev (dekorativna)
Dnevna soba - osvetlitev za zabave in sprostitev

Otroška soba - osvetlitev za igro in učenje

Otroška soba je za otroke zatočišče, kjer se igrajo, počivajo ali učijo. Pravilna osvetlitev lahko pomembno prispeva k dobremu počutju otrok v sobi. Nepravilne svetlobne razmere pa lahko poslabšajo vid otrok in povzročijo druge težave. Osvetlitev otroške sobe lahko razdelimo v več kategorij:

  • osrednja osvetlitevza kalkulator priporočam, da vnesete površino prostora, ki je za približno 20 % večja, če imate višje strope ali temnejše barve sten
  • nočna osvetlitev
  • osvetlitev mizepomnite, da je aktivna površina mize le okoli 0,6 x 1,5 metra (približno 1 kvadratni meter)
Otroška soba - osvetlitev za igro in učenje

Kuhinja - osvetlitev za kuhanje in obedovanje

Kuhinja je srce doma. To je prostor, kjer nastajajo okusne jedi in kjer se pogosto zbere cela družina za skupno kosilo ali večerjo. Kako torej izbrati osvetlitev, ki vam bo prinesla veselje pri kuhanju in obedovanju? Kuhinjo glede na osvetlitev lahko razdelimo na več con:

  • Osrednja osvetlitevza kalkulator priporočam, da vnesete površino prostora, ki je za približno 30 % večja, če imate višje strope ali temnejše barve sten
  • Osvetlitev jedilne mizepomnite, da je aktivna površina mize običajno le 1 x 2,5 metra (približno 2,5 m²)
  • Osvetlitev kuhinjskega pultatudi tu je aktivna površina pulta običajno le 0,6 x 1-4 metra
Kuhinja - osvetlitev za kuhanje in obedovanje

Spalnica - osvetlitev za branje in počitek

V spalnici preživimo veliko časa, pravijo, da kar tretjino našega življenja. Spalnica pa ni namenjena le spanju, ampak tudi počitku po dolgem dnevu ali branju knjig in revij. Tako kot dnevno sobo lahko tudi spalnico razdelimo na več con:

  • Osrednja osvetlitevv spalnici je pogosto veliko manj bele barve, zato priporočam, da površino prostora povečate za 20-40 %
  • Stranska osvetlitev na nočni omarici
Spalnica - osvetlitev za branje in počitek

Kopalnica - osvetlitev za nego, ličenje in sprostitev

V kopalnici preživimo več časa, kot bi si morda mislili. Poleg tuširanja ali kopanja je to prostor, kjer si urejamo lase, čistimo kožo ali se ličimo. Prav zato, ker je kopalnica povezana z nego zunanjosti, je zelo pomembno izbrati pravilno osvetlitev. Osvetlitev v kopalnici lahko razdelimo na:

  • Osrednja osvetlitev
  • Osvetlitev ogledala (kotiček za ličenje)kotiček za ličenje je lahko težaven. Osvetljena površina je pogosto vaš obraz, pri ploščatih virih svetlobe pa velja, da več lumnov, ko so bližje, pade na vašo kožo. Če se nočete preveč nagibati, izberite močnejšo svetlobo.
Kopalnica - osvetlitev za nego, ličenje in sprostitev

Pisarniški prostor - osvetlitev za največjo produktivnost

Prostor, kjer osvetlitve resnično ne gre podcenjevati, je zagotovo pisarniški prostor. V pisarni moramo biti namreč dovolj zbrani, osvetlitev pa lahko pomembno vpliva na to, ali se bomo po nekaj urah počutili utrujene ali pa bomo imeli dovolj energije. Osvetlitev v pisarni delimo na:

  • Osrednja osvetlitev
  • Osvetlitev delovne mize
Pisarniški prostor - osvetlitev za največjo produktivnost

Hodnik - osvetlitev, ki vas pozdravi doma

Čeprav se na hodnikih ali predsobi običajno ne zadržujemo dolgo, pa osvetlitve teh prostorov ne smemo podcenjevati. V hodnikih običajno ni oken, zato je pomembno zagotoviti dovolj svetlobe s pravilno izbiro osvetlitve.

Hodnik - osvetlitev, ki vas pozdravi doma

Slovar pojmov

Poraba energije (W)
  • Izraža trenutno porabo električne energije v vatih (W)
  • Ne gre za kriterij "koliko sveti", kot je bilo običajno pri klasičnih žarnicah
  • Vendar velja, da večja kot je moč svetilke, večja je poraba
Svetlobni tok (lm)
  • Navaja, kako močno sveti določena svetilka
  • Več lumnov (lm) kot ima svetilka, bolj intenzivno sveti
Barva svetlobe
  • Pomeni, kakšen barvni ton svetloba oddaja
  • Na voljo so 4 odtenki tako imenovane bele – topla bela + (vintage), topla bela (rumenkasta svetloba), nevtralna bela (dnevna svetloba), hladna bela (ostra svetloba z modrim odtenkom)
  • Izberite glede na prostor, kjer bo svetilka uporabljena
Kromatična temperatura (K)
  • Gre za barvno temperaturo svetlobe, izraženo v kelvinih (K)
  • Velja pravilo – več kelvinov kot ima svetilka, hladnejša je svetloba
Kot osvetlitve
  • Določa kot, pod katerim je svetloba oddajana
  • Večji kot kot ima svetilka, večjo površino lahko osvetli
  • Če želite osvetliti določen prostor, zadostuje kot 45°. Za osvetlitev večje površine izberite svetilke s kotom 120° ali več
Indeks barvne reprodukcije (CRI)
  • Navaja, kako dobro človeško oko zaznava barve pod svetlobo
  • Višji kot je CRI, bolj naravno se zaznavajo barve
  • Dnevna svetloba ima vrednost 100, LED osvetlitev dosega CRI do 97
Stopnja zaščite (IP)
  • Navaja stopnjo zaščite pred vdorom prahu in vode
  • Prva številka določa zaščito pred prahom, druga pred vodo
  • Višje kot so številke za oznako IP, bolj odporna je svetilka
  • Zunanje svetilke naj imajo najmanj IP44, za notranje prostore zadostuje IP20
Življenjska doba
  • Dolga življenjska doba (deset tisoče ur) je največja prednost LED svetilk (klasična žarnica ima življenjsko dobo približno 2000 ur)
  • Pogosto vklapljanje in izklapljanje ne vpliva na življenjsko dobo LED žarnic
Zatemnitev
  • Določa, ali lahko prilagajate intenzivnost osvetlitve svetilke
  • LED žarnice lahko prilagajate postopno s klasičnim stikalom ali tekoče z zatemnilnikom
  • Pri profesionalnih svetilkah se uporabljajo druge metode zatemnitve, na primer DALI
Svetlobna učinkovitost
  • Navaja, koliko svetlobe ustvari svetlobni vir pri porabi 1 W elektrike
  • Pove, kako energetsko učinkovit je svetlobni vir. Moderni viri svetlobe dosegajo učinkovitost preko 100 lm/W, medtem ko so klasične žarnice imele učinkovitost približno 10 lm/W
  • Najbolj učinkovita so trenutno naša TIVI svetila, ki dosegajo 205 lm/W

O avtorju: Petr Brůžek - "Sem navdušenec nad tehnologijo, znanostjo, tehniko, ekologijo in mehaniko. V podjetju Emos skrbim za marketing, v prostem času pa sem najraje v delavnici."

27x
LED žarnica Classic A60 / E27 / 10,5 W (75 W) / 1 060 lm / toplo bela / zatemnilna
5,09
Na zalogi
Številka za naročilo: ZL4206
9x
LED stropno svetilo ALVI, okroglo 36W, zatemnilno, nastavljiva CCT
80,90
Na zalogi
Številka za naročilo: ZM5166
1x
LED panel TIVI, A CLASS, nadometni, okrogel, bel, 5,2W, IP44, nevtralno bela
24,90
Na zalogi
Številka za naročilo: ZM3405
LED panel TIVI, A CLASS, nadometni, okrogel, bel, 12,5W, IP44, nevtralno bela
39,90
Na zalogi
Številka za naročilo: ZM3408