Prijavite se na naše e-novice in prejmite popust 4 € pri prvem nakupu
Domov Blog Pregledi Nikoli več ne vrtajte v kopalnici! - obojestranski akrilni trak, ki se sam utrjuje
Nikoli več ne vrtajte v kopalnici! - obojestranski akrilni trak, ki se sam utrjuje

Nikoli več ne vrtajte v kopalnici! - obojestranski akrilni trak, ki se sam utrjuje

Pregledi

Razmišljate, kako pripeti ogledalo, venec na vrata ali kako namestiti polico brez vrtanja? To je možno! Za vas smo preizkusili trak, ki to omogoča, ne da bi pomislili na vrtalnik.

Zlati časi, ko je bilo dovolj samo kladivo in žeblji. Žal, če danes želite kaj trajno pripeti, je veliko bolj zapleteno. Stene domov niso več toliko iz lesa, temveč iz drobljivih ali nasprotno zelo trdih materialov. Za zidake in mavčne plošče potrebujete vložke. V kopalnici potrebujete karbidni sveder, ki prebije trde ploščice.

Cena vseh orodij in komponent pogosto presega ceno tistega, kar morate pritrditi. Naslednji figurativni žeblji na poti do pritrjenih slik, ogledal, kavljev ali polic je potem dejansko delo, ki je dolgotrajno in umazano. Joj in vedno imam strah v očeh, ko vzamem vrtalnik v kopalnico in ne vem, katera cev ali kabel se trenutno skriva v steni.

Ne vrtajte, prilepite z akrilnim trakom

Na srečo so se časi spremenili in obstajajo alternativni načini, ki so prav tako zanesljivi kot vložek z vijakom. Dvostranski akrilni trak vas bo presenetil. Odlično se oprijema mikroneravnin na vsaki površini in v 24 urah utrdi kot akrilno lepilo v tubi.

Akrilat = Akril = Poliakrilat = Metakrilat

Čeprav med posameznimi vrstami akrilatov obstajajo bistvene razlike, za lažje razumevanje v našem kontekstu, lahko med vse akrilate postavimo enačaj. Gre za skupino snovi, ki imajo gumijasto, pastozno ali gelasto obliko, a s polimerizacijo molekul se utrdijo. Uporabljajo se za izdelavo barv, lakov za nohte, tesnilnih in fugirnih mas ter lepil. Med drugim tudi za izdelavo pleksi stekla, tekstila ali kopalnih kadi.

Akrilni dvostranski trak

Akrilni trak sem preizkusil

Ukaz je bil jasen. Nikoli se ne sme odluščiti pod nobenim pogojem! Če naj neki trak resnično zanesljivo nadomesti vrtalnik, mora biti to nekaj, kar s časom lepi čedalje bolj, in ne obratno. In glede na to, da je ta trak 100% akrilat, ki polimerizira v trdno obliko, bo vse, kar s tem trakom prilepite, trdno kot skala. Rezultat je pravzaprav precej podoben, kot če bi kaj prilepili z akrilatom v tubi. Različica s trakom je pa veliko bolj praktična.

Dvostranski akrilni trak na ogledalu

Nikoli več vrtanja v kopalnici!

Glavno mesto, kjer bo ta trak našel uporabo, je kopalnica. Akrilnim lepilnim trakom pritrdite ogledalo, kljuke za brisače, strgalo za tuš kabino, držalo za vse šampone in mila ter kozarec za zobne ščetke.

Trak ima odlično adhezijo. Takoj ob prvem stiku se trak oprijema vsake površine kot “žvečilni gumi na suhem prstu”. Ali ne vem, kako bi to bolje opisal. Vsekakor zadostuje le prilepiti, pritisniti in že tega ne morete več odstraniti. Na gladki nepodrljivi površini se utrdi tako, da ga lahko odstranite samo z britvico ali nekim zelo ostrim robom.

Na ometani steni je malo slabše. Če pa imate steno prebarvano z akrilno barvo in na njo lepite sliko, bo to tudi popolnoma v redu. Bolj drobljivi površini pa vam ne zagotavljajo ničesar. Lahko pa to vedno poskusite.

Kaj vse prenese akrilni trak?

Material traku ima rdečo zaščitno plast, ki se med aplikacijo odstrani. Na koncu ostane popolnoma prozoren akrilni trak, ki se obnaša kot guma, hkrati pa odlično lepi in drži. Njegova prožnost je uporabna tam, kjer si morate pozicijo predmeta še malo prilagoditi. Morda na mestih, ki so dovzetna za majhne pritiske materiala. Obremenjeni kljuki, vsi kovinski deli, ki se s toploto in mrazom širijo, ali mesta, kjer se temperatura veliko spreminja. Temperaturna odpornost je tu od -20 do +75 °C. Zato lepite tudi stvari v bližini štedilnika ali v hladilniku. Če vam to seveda ima smisel.

Voda, mast ali večina kemikalij ta trak prav tako ne ogrozijo. Idealno je torej uporabiti v kopalnici, kuhinji, garaži, delavnici in na terasi. Čeprav vas povezava z malo zatečenega šampona ne ogrozi, morate vedno lepit na suho in čisto površino. Najhujši sovražnik je prah in mast.

Raztezanje akrilnega traku

Nasveti za uporabo akrilnega traku

Za zaključek bi vam rad dal nekaj navdiha, kako uporabiti trak. Ko človek ni navajen, vzame v roke iz navade vrtalnik, preden se zamisli. Ko se boste navadili na ta trak, boste morali samo še odpreti predal, kjer boste imeli ta uporaben trak, in ne vam treba vzeti vrtalnika, metra, svinčnika, vložkov, kladiva, vijakov in bog ve, česa še.

  • Pritrdite akrilni trak podaljške na tla ali obvodne letve
  • Prilepite si na primer kljuke za ključe, krpe, rokavice, majhno kuhinjsko opremo, kot so zajemalke in žari klešče
  • Uporabite akrilni trak za pritrditev magnetne letve za nože na zadnjo steno kuhinjskega pulta
  • Prilepite si majhne police za čistila, kozmetiko, držala za začimbe neposredno na nape
  • V kopalnici si prilepite ogledalo, držalo za toaletni papir, organizator v tuš kabini ali nad kadjo
  • Akrilni trak je tudi protizdrsni, z njim mirno prilepite  prehodne letve in pragove v vratih
  • Uporabite trak tudi za pritrditev mrež proti žuželkam ali drugih dodatkov na vrata in okna
  • Uporabite akrilni trak tudi tam, kjer preprosto ne morete vrtati
  • Pritrdite si na primer prenapetostno zaščito neposredno na omaro od PC ali zadaj na televiziji

In če vam lahko dam en iskren nasvet na koncu. Naročite si eno ali dva trakova domov, samo za vsak primer. Sicer bo prišel dan, ko boste obžalovali, da ga nimate doma. 😊 Govorim iz lastnih izkušenj. Imamo ugodne cene prevoza, zato si lahko privoščite malo nakupovanja.

O avtorju: Peter Veseli - "V Emosu skrbim za pametni dom GoSmart in različne inovacije. Prosti čas rad preživljam na vrtu pri žaru ali v delavnici."

 

Vir: