Prijavite se na naše e-novice in prejmite popust 4 € pri prvem nakupu
Domov Blog Navdihi Še nimam prenapetostne zaščite, ali je to težava?
Še nimam prenapetostne zaščite, ali je to težava?

Še nimam prenapetostne zaščite, ali je to težava?

Navdihi

Trditev, da je podaljšek s prenapetostno zaščito zaščita pred strelo, je najpogostejši mit, ki ga želim razbliniti že na začetku. Če pa razumete, kakšno je resnično tveganje in kako takšna zaščita deluje, bo zagotovo bolj smiselno, da si jo priskrbite.

Če prenapetostna zaščita ne ščiti pred strelo, čemu je namenjena?

Ljudje pogosto govorijo o tem, kako redko se zgodi, da v človeka udari strela. Manj pa beremo o tem, kako pogosto strela udari v vašo hišo. Pri tem statistični podatek tako ali tako ni uporaben, saj je odvisen od lokacije vaše hiše, njene višine in gostote prebivalstva na tem območju. Lahko pa rečemo, da je to razmeroma redek dogodek, ki ga večina od nas tako ali tako ne bo doživela v svojem življenju. Vendar pa je podaljšek z zaščito pred prenapetostmi namenjen zaščiti pred nevarnimi prenapetostmi, ki se v vašem domu pojavljajo skoraj neprestano.

Če prenapetostna zaščita ne ščiti pred strelo, čemu je namenjena?

Podaljšek s stikalom ni prenapetostna zaščita

Pogosta napačna predstava je, da če je na podaljšku stikalo, deluje tudi kot prenapetostna zaščita. Ne, gumb je samo gumb. Prenapetostna zaščita mora vključevati to komponento.

Varistor ali spremenljivi upor je komponenta, ki lahko poveča svojo električno upornost, če električna napetost preseže določene vrednosti. To je majhen čudež tehnologije. Ta malenkost lahko dejansko filtrira napetostne konice v vašem domu, ki bi poškodovale občutljivejšo elektroniko.

Varistor

Kaj so napetostne konice in od kod prihajajo?

Napetostne konice so impulzi nekaterih naprav v stanovanju. Ko se na primer zažene kompresijski motor v hladilniku, se v hiši pojavi kratkotrajna električna napetost. O takšnem skoku govorimo zdaj.

Vendar ne gre samo za hladilnik. Praktično vsaka večja naprava, ki deluje z začetnim nabojem, vsak dan v vaš dom prinaša prenapetostne konice. Na primer pralni stroj, kosilnica in celo navadna žarnica.

prenapetostna zaščita
Zakaj so prenapetosti dejansko škodljivi?

Zakaj je prenapetost dejansko škodljiva?

Prenapetost ogroža polprevodniške komponente, kot so diode ali tranzistorji. Več teh komponent običajno najdemo v kompleksnejši elektroniki. V televizorju, igralni konzoli, priklopni postaji za robotski sesalnik, računalniku, sistemu zvočnikov, monitorju in drugi elektroniki. Preskok električne energije je vedno kot majhen udarec in običajno ga vaša naprava prenese. Sčasoma pa se vse skupaj sešteje, kar bistveno skrajša življenjsko dobo teh naprav. Monitorji in televizorji začnejo utripati zaradi poškodovanega napajanja. Računalnik ali konzola lahko brez opozorila umre „predčasno“. Bistvo je, da lahko električni udar skrajša življenjsko dobo vaših naprav za več let.

Poškodbe elektronike zaradi prenapetosti

Prenapetostna zaščita za gospodinjstvo in naprave

Prenapetostne zaščite pomagajo filtrirati napetostne konice in tako znatno podaljšajo življenjsko dobo večine elektronskih naprav. Govorimo predvsem o izdelkih, ki jih najdete v naši kategoriji https://www.emos-si.si/prenapetostna-zascita . To so zaščitniki tipa SPD 3. Vendar je dobro vedeti, da obstajajo tudi zaščitniki SPD tipa 1 in 2.

Za to zaščito lahko zaprosite svojega električarja. Prav prenapetostne zaščite vam bodo pomagale, ko se pojavijo običajno večji in redkejši prenapetosti. Zaščita SPD 1 in 2 je nameščena v stikalni omarici. Če poleg tega v svojem domu zagotovite zaščito SPD 1, 2 in 3, je to kombinacija, ki vas lahko reši tudi pred strelo. Ni nujno, da strela neposredno udari v vašo hišo, pa vas lahko vseeno zadene. Tu bom uporabil natančen citat mojega strokovnega kolega Jarda: „Ko je vrh visok, vse raznese! In če gre za neposreden udarec strele, bo iz zidu iztrgala tudi žice!“

Zaščita SPD 1 in SPD 2

Kratek povzetek, kako je z zaščito pred prenapetostjo, ne samo za tiste, ki ne berejo

  • Ločena prenapetostna zaščita tipa SPD 3, ki jo najdete v naši e-trgovini, ni zaščita pred strelo.
  • Prenapetostni zaščitniki v naši trgovini filtrirajo napetostne konice in tako znatno podaljšajo življenjsko dobo vaše elektronike.
  • Podaljševalnik s stikalom ni nujno tudi prenapetostna zaščita. Prenapetostna zaščita vedno vsebuje varistor, pri čemer pa tipka ni pomembna.
  • Če imate doma hladilnik, pralni stroj ali drugo napravo z motorjem, si priskrbite prenapetostno zaščito za televizor, računalnik, monitorje in igralne konzole. Ti bodo zdržali veliko dlje.
  • „Tudi strele trgajo kable iz stene“. Za boljši spanec poskrbite tudi za prenapetostno zaščito SPD 1 in 2.
  • Če ne veste, kaj storiti, nam pišite na info@emos-si.si. Pomagali vam bomo.

O avtorju: Adam Navrátil - „V podjetju Emos sem odgovoren za razvoj izdelkov, ki vam olajšajo življenje. Rad igram nogomet, ribarim in občasno igram PS.“

 

Zdroje: