Prijavite se na naše e-novice in prejmite popust 4 € pri prvem nakupu
Domov Blog Navdihi Vse, kar morate vedeti o nakupu podaljškov
Vse, kar morate vedeti o nakupu podaljškov

Vse, kar morate vedeti o nakupu podaljškov

Navdihi

To je skoraj kot Murphyjev zakon - čeprav imate v hiši dobro urejeno električno napeljavo in vtičnico na vsakem koraku, vedno pride trenutek, ko potrebujete podaljšek. In to takoj - zato je idealno, da jih imate nekaj v omari. Poglejmo, kaj morate vedeti in na kaj morate biti pozorni, preden začnete ustvarjati svojo domačo zbirko podaljškov.

Kako izbrati podaljšek?

Pri nakupu podaljškov vas zanima le nekaj dejavnikov. Kateri so to?

Podaljšek za notranjo ali zunanjo uporabo?

Imate vrt ali teraso in potrebujete elektriko za priklop razsvetljave, kosilnice ali drugih naprav? Potrebovali boste podaljšek z zaščito IP44 in gumijasto oblogo. Idealno je imeti tak podaljšek na kolutu, saj je ne le kompakten, ampak ga lahko uporabljate na razdalji do 50 metrov. Če ga boste večinoma uporabljali pozimi, na primer za priklop božičnih lučk, potem morate upoštevati, da mora biti kabel odporen na mraz. Pri nas tak podaljšek prepoznate po modri barvi in zdrži temperature do -35 °C. 

Za notranjo uporabo vam zadostuje običajen kabel z zaščito IP20. Ta standard poleg tega zagotavlja varnost za otroke - je zasnovan tako, da otrokov prst ne more doseči nobenega dela pod napetostjo.  

Ne glede na to, za kakšno uporabo imate podaljšek, ga vedno pustite priklopljenega le za nujno potreben čas. Vsi podaljški so namenjeni le za kratkotrajno podaljšanje električnega omrežja. Poleg tega lahko dolgotrajna izpostavljenost sončni svetlobi poškoduje plastično ohišje kabla.

Podaljšek za notranjo ali zunanjo uporabo

Presek kabla, tok in moč

Pri vsakem podaljšku bi vas moralo zanimati tudi, koliko močan tok lahko vodi kabel. Presek kabla določa, koliko amperov lahko vodi, in te vrednosti segajo od 1 do 2,5 mm². To vrednost vedno najdete neposredno v imenu izdelka. Širši kot je kabel, večji tok lahko prehaja skozenj in posledično lahko prenese večjo moč.

Presek vodnika (mm²) Tokovna obremenitev (A)
1 mm² 10 A
1,5 mm² 16 A
2,5 mm² 25 A

Če boste imeli kabel z nizkim presekom in v podaljšek priključili hkrati tri zelo zmogljive naprave - recimo tri grelnike vode - bo prišlo do preobremenitve in posledično do izklopa varovalke v razdelilni omarici.  

Potrebujete kar največjo zmogljivost podaljška za polnjenje električnega avtomobila ali za močne stroje v delavnici? Če ste načrtovali vnaprej in imate na voljo vtičnico s to napetostjo, vam bo ustrezal trifazni podaljšek

polnjenje električnega avtomobila ali za močne stroje v delavnici

Ti vsi parametri določajo, kakšno moč lahko podaljšek prenese.

Tokovna obremenitev (A) Močnostna obremenitev (W)
10 A 2300 W
16 A 3680 W
3x16 A 11040 W
3x32 A 22080 W

Ali veste...: Zakaj se v Češke podaljšku reče "pes"?

Ker je jazbečar! Ta slengovski izraz verjetno izvira iz južnih Čeških. Podaljšek s 3 ali več vtičnicami ima podolgovato telo, prav tako kot jazbečar. Ker pa gre za precej dolgo ime pasme, se je sčasoma skrajšalo na bolj uporaben izraz "pes".  

Kako dolg je lahko podaljšek?

Podaljšek, ki je prosto zavit, je lahko dolg največ 30 m. Podaljšek na kolutu pa lahko doseže dolžino do 50 m.

Kaj se zgodi, če povežemo več kablov zaporedoma?

Osebno mi je pomembno vedeti ne le to, kaj ne smem početi, ampak tudi zakaj. Pri priklopu več podaljškov zaporedoma se pojavita dve težavi. Višje izgube moči na mestih, kjer so podaljški povezani. Poleg tega, če presežete največjo dolžino, se kabel začne segrevati. Če ne želite poškodovati podaljška ali povzročiti požara, ne priključujte več podaljškov skupaj.

Zakaj se podaljšku reče pes?

Varnost podaljškov

Osnovna načela izbire podaljška smo že omenili. Na kaj pa morate biti pozorni pri njihovi izbiri in nadaljnji uporabi?

V naših laboratorijih testiramo vse podaljške glede na t.i. samosprevajanje. Lahko se zgodi, da notranji podaljšek uporabite zunaj in pride vanj voda (kar pa raje ne počnite). Takrat lahko podaljšek začne iskriti, vendar pa zahvaljujoč lastnosti samosprajanja ogenj ne bo izbruhnil v okolico in se bo sam pogasil. Poceni podaljški te lastnosti običajno nimajo.

Tveganje pri poceni kablih se lahko skriva tudi v tem, da tovarna varčuje na materialu, iz katerega je izdelan vodnik. Čeprav proizvajalec lahko trdi, da je presek kabla 1 mm², je lahko na nekem delu le 0,8 mm², zaradi česar se lahko pri večji obremenitvi prekomerno segreva. Zato bodite previdni in vedno kupujte certificirane izdelke.

Nikoli ne priključujte več podaljškov skupaj - kot sem že opisal, ne le, da se pojavi padec napetosti, ampak se povezave med njimi začnejo segrevati. Zato raje izberite en dovolj dolg podaljšek.  

Pri čiščenju se prepričajte, da podaljšek ni priključen v elektriko in ga ne perite z vodo. Raje sesajte prah z njim z vakuumom.  

Za majhne otroke ne zagotavlja varnost le standard IP20, kot smo omenili prej, ampak so danes standard tudi zaščitne zavese, ki preprečujejo, da bi otroci vtaknili prste v podaljšek.

O avtorju: Adam Navrátil - "Pri Emosu sem odgovoren za razvoj izdelkov, ki vam olajšajo življenje. Rad igram nogomet, ribarim in občasno kaj igram na PS."

1x
Zunanji kolutni podaljšek 25 m / 4 vtičnice / črni / guma / 230 V / 1,5 mm2
50,32 € s kodo: VIKEND20
62,90
Na zalogi
Številka za naročilo: P08225
1x
Prenapetostna zaščita 4 vtičnice 2M schuko
23,92 € s kodo: VIKEND20
29,90
Na zalogi
Številka za naročilo: P54222
2x
Podaljšek 7 m / 1 vtičnica / beli / PVC / 1,5 mm2
11,92 € s kodo: VIKEND20
14,90
Na zalogi
Številka za naročilo: P0127R
1x
Weatherproof kabelski kolut 25 m / 4 vtičnice / modra / PVC / 230 V / 1,5 mm2
55,92 € s kodo: VIKEND20
69,90
Na zalogi
Številka za naročilo: P08625W